Több mint ezer vállalkozás indulhat el az új támogatásokkal

A nyáron meghirdetett Vállalkozó Start II. programban 1040 induló vállalkozó kap 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást vállalkozása elindításához - mondta el Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 és a Kossuth Rádió szerda reggeli műsoraiban.

Az M1 Ma reggel című műsorában elhangzott, hogy a kormány idén júniustól 6 milliárd forintos kerettel, hazai forrásból indította el a Vállalkozó Start II. programot, amelynek célja a munkahelyek megvédése és a foglalkoztatottak számának további növelése. Czomba Sándor elmondta, több mint tízezer pályázat érkezett be a nyáron, ebből választotta ki a bíráló bizottság azokat az ötleteket, amelyek megkaphatják a vissza nem térítendő támogatást: 3 millió forintot egy évig munkabérre és járulékokra lehet fordítani, további 1,5 millió forintot pedig egyéb költségekre.

Az államtitkár ismertette, a pályázó 18-64 éves korosztályban a férfiak és a nők aránya nagyjából egyenlő volt, felülreprezentáltak voltak a középfokú végzettségűek. Sok kiváló pályázat érkezett olyan vármegyékből is - Borsod-Abaúj, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya - ahol kifejezetten nagy szükség van az egyéni vállalkozások fejlesztésére - emelte ki.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában Czomba Sándor azt is elmondta, a jelentkezők 90 órás vállalkozói képzésen vesznek részt, utána kezdhetik meg tevékenységüket. A legtöbb pályázó a szolgáltató szektorból jelentkezett - mondta, hozzátéve, hogy a 18-25 éves korosztály rendkívüli felkészültségről tett tanúbizonyságot. A korábbi pályázatok tapasztalatait összegezve az államtitkár azt mondta: a pályázó vállalkozások 80 százaléka életképes maradt, megállta a helyét a piacon.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy új rekordra 4,74 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, amely már magasabb, mint a koronavírus-járvány előtt. Kifejtette: mindez az elmúlt 13 év eredménye, a kormány korábban ugyanis számos segítséget nyújtott a nehéz időszakban a munkaerő megtartásához, most pedig az indulás előtt álló beruházások igényelnek újabb munkaerőt.

Megemlítette azt is, tovább folynak a minimálbérről és a garantált bérminimumról a tárgyalások, a november közepén nyilvánosságra kerülő III. negyedéves GDP adat tükrében születik meg majd a döntés.

(mti)