Miért lehet szüksége egy jó pályázatíróra? – 1. rész

Sok esetben előfordul, hogy akár egy magánszemély, akár egy vállalkozás szeretne pályázni, nem érzik annak szükségességét, hogy a kivitelezés során szakemberhez forduljanak. Úgy vélhetik ilyenkor, hogy ők ismerik legjobban, szó szerint kívül-belül a körülményeiket, a kvalitásaikat és nem gondolják, hogy egy képzett pályázatíró mindehhez érdemben hozzá tud adni. Szerintünk ez a kérdés ennél egy kicsit árnyaltabb.

A pályázati struktúra nem olyan egyszerűen átlátható

Még ha teljes mértékben meg is érti a pályázatok felvételrendszerét a pályázó, a kapcsolódó jogszabályokkal nem biztos, hogy teljes mértékben tisztában van és még számtalan olyan mozzanat lehet a kapcsolattartás mikéntjétől kezdve a sokszor útvesztőként elénk kerülő sok-sok oldalas adminisztrációról nem is beszélve, amely teljes embert, egy pályázati szakértőt kíván. Pláne, hogy a pályázatírás ideje alatt is működtetni kell az adott céget.

A költségvetés is rejthet buktatókat

Amellett, hogy összeállítjuk a pályázat tervezetét, annak motivációját, megindokoljuk a fejlesztés szükségességét, fontos alaposan átgondolni a hozzá kapcsolódó költségvetést is, melynek meg kell felelnie minden apró szempontnak, minden pályázati feltételnek. Ez nyilvánvalónak és egyszerűnek hangzik, holott sok esetben egy-egy önállóan összeállított pályázati anyag akár 10-20 pontban is eltér a feltételekben leírtaktól. De már ott is hiba csúszhat a számításokba, hogy már a tevékenységi kör vagy pályázat célközönsége is mást kíván, vagyis az adott vállalkozás el sem indulhatna a kiszemelt tenderen. Az efféle bakik illetve rosszabb esetben szarvashibák egy képzett szakember számára már első pillanatban feltűnnek, így az adott cég rengeteg időt és pénzt spórolhat meg azáltal, hogy nem fecsérli az idejét olyan pályázat beadására, melyre a nyerési esélye a nullához közelít.

A megfelelő pályázat kiválasztásához, a szükséges pályázati anyag összeállításához, a feltételekhez minden tekintetben igazodó, minden részletre kiterjedő tender anyag beadásához éppen ezért tapasztalt és a szakmájában jártas pályázatíróra van szükség.

De van még néhány érvünk, azt cikkünk következő részében fejtjük ki.