Kritikus hibát rejt az egyik WordPress bővítmény

​A WordPress weboldalak üzemeltetőinek ismét résen kell lenniük egy súlyos sebezhetőség miatt - jelent meg a hír a biztonsagportal.hu oldalon.

Mint írják, a WPScan szakemberei egy súlyos sérülékenységre hívták fel a figyelmet az egyik népszerű WordPress bővítmény kapcsán. A sebezhetőséget a WP Fastest Cache nevű kiegészítőben sikerült kimutatni. Ezt a bővítményt eddig több mint egymillió alkalommal töltötték le, vagyis a biztonsági rés széles körű károkozásokhoz vezethet. A legfrissebb információk szerint még jelenleg is több mint 600 ezer weboldal kiszolgáltatott, mivel még nem kapták meg az időközben elérhetővé vált frissítést.

A WP Fastest Cache sérülékenysége SQL injection típusú támadásokat segíthet elő. Ahogy arról a Biztonságportál Premiumon már beszámoltunk, a sebezhetőséget a WpFastestCacheCreateCache osztályhoz tartozó is_user_admin függvény tartalmazza, amely nem ellenőrzi megfelelően a cookie-kból kiolvasott $username változó értékét. Ennek következtében jogosulatlan hozzáférés valósulhat meg a célba vett WordPress weboldal adatbázisához, amely akár manipulálhatóvá, kompromittálhatóvá is válhat.

A sérülékenységet a WP Fastest Cache fejlesztői az 1.2.2-es verzió kiadásával orvosolták. Minden ennél korábbi verzió sebezhetőnek tekintendő.

A WPScan jelezte, hogy november 27-én nyilvánosságra fogja hozni a szóban forgó biztonsági rés kihasználására alkalmas exploitot, így már csak ezért sem érdemes halogatni a frissítést.