Íme, miért lesz szükség 2024-ben is SEO szakértőre!

A mesterséges intelligencia (AI) és a chatbotok, mint például a ChatGPT, egyre nagyobb teret nyernek a vállalkozásoknál és az ügyfélkiszolgálásban- olvasható a piacesprofit.hu oldalán. Mint írják, sokan azt gondolják, hogy a keresőoptimalizálás (SEO) napjai meg vannak számlálva, és elég lenne egy okos chatbotot beállítani az ügyfélkiszolgálás és marketing automatizálásához. Nos, ők azok, akik tévednek! Bár az AI technológiák rendkívül fejlettek, a SEO továbbra is nélkülözhetetlen lesz 2024-ben is.

A promóciós interjú készítője az AdOps Digital Full Stack SEO Ügynökség ügyvezetőjét, Csentes Zoltán SEO szakértőt kérdezte, hogy miért.

Az AI és a keresőoptimalizálás két különböző dolog

Míg a chatbotok és egyéb AI rendszerek a felhasználói interakciókat és az ügyfélszolgálatot automatizálhatják, a SEO egy sokkal összetettebb terület. Az AI alkalmazása nem helyettesítheti az emberi intuíciót és a folyamatos alkalmazkodóképességet, amit a keresőmotorok algoritmusainak megértése és a hatékony tartalomstratégia kialakítása igényel.

Az ügyfelek nem mindig tudják, mit kérjenek

Az AI csodálatos abban, hogy képes gyorsan és hatékonyan információt nyújtani. De mi van akkor, ha az ügyfél nem tudja, hogyan és mit kérjen? A SEO szakértő itt lép be a képbe. A jó SEO stratégia elősegíti, hogy az emberek megtalálják az információt, amit keresnek.

Komplex kérdések és összetett válaszok

Az AI képes válaszolni a gyakori kérdésekre, de a komplex problémák megoldása gyakran túlmutat az algoritmusok képességein. Sokszor szükség van emberi beavatkozásra, értelmezésre és kreativitásra, hogy teljes mértékben megértsük a felhasználói szándékot és megfelelő válaszokat adjunk.

Ahogy a mondás tartja: Content is king

A keresőoptimalizálás egyik alapelve, hogy a tartalom a király! A magas minőségű, releváns és hasznos tartalom létrehozása és optimalizálása nem valami, amit egyszerűen automatizálni lehet. Az emberi kreativitás és szakértői tudás nélkülözhetetlen a SEO sikeréhez.

Linképítés: az emberi kapcsolatok szerepe

Egy másik terület, ahol az AI és a chatbotok korlátokba ütköznek, az a linképítés. A linképítés nem csupán technikai folyamat; sokkal inkább kapcsolatteremtés és hálózatépítés, ami mélyebb emberi interakciót és megértést igényel. A sikeres linképítési stratégia gyakran magába foglalja partnerekkel való együttműködést, tartalom megosztását, vendégbejegyzéseket, és még sok más, emberi készségeket igénylő tevékenységet. Ebben a kontextusban, a chatbotok és AI rendszerek nem képesek helyettesíteni az emberi kapcsolatok személyes és társas dinamikáját, ami elengedhetetlen a hatékony és tartós linképítési erőfeszítésekhez. Ez egy újabb példa arra, hogy a SEO sokrétű és komplex folyamat, amelynek sikeréhez elengedhetetlen az emberi közreműködés.

Technikai SEO: Egy terület, amivel a chatbotok még nem tudnak mit kezdeni

A technikai SEO olyan elemei, mint a weboldal sebessége, a reszponzivitás, az URL struktúra, a meta címek és leírások, vagy a schema markup, alapvetőek a keresőmotorok számára, hogy megértsék és megfelelően indexeljék a weboldalt. Ezen felül, a technikai SEO befolyásolja a felhasználói élményt, ami közvetlenül kapcsolódik a rangsoroláshoz.

Bár az AI és a chatbotok számos területen nyújtanak segítséget, a technikai SEO komplexitása és finomhangolása túlmutat azon, amit egy automatizált rendszer képes kezelni. A technikai SEO nem csupán kódsorok vagy algoritmusok kérdése; gyakran szükség van a weboldal teljesítményének mélyebb elemzésére, az adatok értelmezésére, és a stratégiai módosításokra, amelyek az emberi szakértelmet és intuíciót igénylik.

Míg egy chatbot vagy AI rendszer lehet hatékony az ügyfélszolgálat és a gyakori kérdések kezelésében, a technikai SEO terén még nem képesek az emberi szakértők helyettesítésére. Ez tovább erősíti a tényt, hogy a keresőoptimalizálás egy sokrétű és emberközpontú folyamat, ahol az emberi szakértelem nélkülözhetetlen.

Az algoritmusok folyamatosan változnak

A Google és más keresőmotorok algoritmusai folyamatosan változnak. Ahhoz, hogy a márkák megőrizzék vagy javítsák rangsorolásukat, adaptálniuk kell SEO stratégiáikat. Egy chatbot vagy AI rendszer nem képes teljes mértékben alkalmazkodni ezekhez a gyors változásokhoz anélkül, hogy emberi szakértők ne végeznék el az algoritmusok és a piaci trendek állandó elemzését.

Zárszó: az emberi felülvizsgálat szükségessége

Az AI és a chatbotok nagyszerű eszközök, és számos módon képesek támogatni a vállalkozásokat. Azonban nem helyettesíthetik teljes mértékben a keresőoptimalizálás szerepét és jelentőségét. A SEO egy összetett, dinamikus és emberközpontú folyamat, amely ötvözi a technikai ismereteket, a tartalommarketinget és a felhasználói élményt.

Ahogyan tovább haladunk a digitális korban, az emberi kreativitás és felülvizsgálat maradandó értékei lesznek a SEO-nak. Ne feledjük, a technológia itt van, hogy segítsen, de az emberi közreműködés nélkül a digitalizáció továbbra is hiányos marad. Így 2024-ben és azon túl is, a SEO nem csupán fontos, hanem alapvető lesz a digitális siker érdekében.