Hamarosan törölni lehet majd az olyan nem használt programokat is a Windowsból, amiket eddig nem

Rövidesen olyan dolgot engedélyezhet a Microsoft, amelyre sokan már rég vágynak: végre törölni lehet azokat – az eddig eltávolíthatatlan – gyári programokat is a Windowsból, melyeket amúgy nem használ az ember, és csak a helyet foglalják - adta hírül a hvg.hu.

Mint írják, a Windows telepítésekor egy sor program kerül a gépünkre, melyek között vannak olyanok is, amelyekre nincs szükségünk – ezek egy részét persze utólag törölhetjük, van azonban néhány olyan, mellyel muszáj együtt élnünk, mert a Microsoft nem engedi az eltávolításukat. Legalábbis egyelőre.

A jelek szerint ugyanis a Windows 11-ből hamarosan egy sor előre telepített programot törölhetünk majd: olyanokat is, amelyek jelenleg eltávolíthatatlanul bele vannak égetve a rendszerbe. Ez egy fejlesztői, 23585-ös buildszámú előzetes változatban már lehetséges is.

Mint a Bleeping Computer írja, a jövőben olyan programokat lehet majd eltávolítani a rendszerből, mint a Kamera, a Fotók, a Kapcsolatok (People), a Távoli asztal (Remote Desktop) és az egyébként is nyugdíjazás előtt álló Cortana.

Az új lehetőséggel nagyobb szabadságot ad a felhasználók kezébe a Microsoft: bár a törölhető programok helyett eddig is lehetett alternatív, harmadik féltől származó programokat használni, a gyári megoldásokat akkor is a gépen kellett tartani, ha soha, egyetlen egyszer sem nyitotta meg valaki.

Ezáltal pedig átláthatóbbá is válhat a Windows, ugyanis a programok listája nem lesz tele sosem használt alkalmazásokkal.

Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a közhasználatú Windows 11-ben mikor válik elérhetővé a lehetőség.