Gyenge jelszavak védik az admin fiókokat

Ezrével hemzsegnek az interneten azok a webes adminisztrációs oldalak, amelyeket a létező leggyengébb jelszavak védenek - olvasható a biztonsagportal.hu honlapján. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ezek a könnyen kitalálható jelszavak az adott oldal feltörése esetén mekkora kárt okozhatnak.

Biztonsági cégek már eddig is többször tettek közzé olyan kimutatásokat, amelyek a felhasználók jelszóhasználati szokásait elemezték, illetve gyűjtötték össze a leggyakrabban használt, leginkább sebezhető hitelesítő adatokat. Az Outpost24 kutatói azonban most egy kicsit más szemszögből vizsgálódtak, és azt vették szemügyre, hogy a különféle weboldalakhoz, webes szolgáltatásokhoz tartozó adminisztrációs oldalak esetében milyen a jelszóhasználati morál.
 
A Threat Compass által kezelt, különféle forrásokból származó hitelesítő adatokra vonatkozó statisztikák azt mutatják, hogy nem kizárólag a felhasználók berkein belül kell még sokat fejlődnie a hitelesítéssel kapcsolatos biztonságtudatosságnak. Az adminisztrátorok szintjén is bőven akad hiányosság.
 
A kutatók több mint 1,8 millió hitelesítő adatot elemeztek, amelyek közül 40 ezer esetében az admin felhasználói fiók jelszava "admin" volt. Ez azért is különösen aggasztó, mivel olyan fiókokról van szó, amelyek weboldalak adminisztrációs oldalához tartoznak, és a legmagasabb szintű jogosultságokat biztosítják. Így például alkalmasak tartalmak kezelésére, ügyféladatok lekérdezésére és módosítására, rendszerparaméterek manipulálására stb. Ezért aztán rossz kezekben nagyon komoly fegyvert jelentenek.
 
Az Outpost24 közzétette azt a TOP 20-as listáját, amely megmutatja, hogy az adminisztrátori fiókok esetében melyek a leggyakrabban használt, legsilányabb jelszavak:

Forrás: Outpost24

A biztonsági szakemberek a lehangoló kutatási eredmények láttán ismét hangsúlyozták a jelszókezelés megerősítésének fontosságát. Legalapvetőbb a komplex jelszavak használata, de fontos a kétfaktoros hitelesítés is. Emellett nem javasolt böngészők segítségével elmenteni a bejelentkezési adatokat. Jelszavak tárolására csak megbízható jelszókezelőket célszerű használni.

Ha szeretne Ön is megbizonyosodni arról, hogy weboldala, webshopja biztonságban van, illetve szeretne magasabb szintű védelmet, keressen bennünket bizalommal!
📧info@tenderteam.hu
📧petrov.adrian@tenderteam.hu
📞+36-30-441-6198
🏠6723 Szeged, Szent László utca 20. 1. em. 2. ajtó